Fenomén dneška - BURČÁK

Datum: 10. 9. 2008

Podzimní měsíce jsou obdobím burčáků - nápoje, jehož si tak rádi užíváme. Čas vinobraní se nese v jeho duchu tak sladce ... Klikněte na "pokračování" a dovíte se o tomto lahodném moku, jež právě začíná kvasit v kravihorských vinných sklípcích mnohé zajímavé.

BURČÁK ...

Říká se mu také mléko starců, jednak pro jeho mléčnou barvu a také proto, že prý umí čistit krev. Avšak to jen v tom případě, vypije-li ho člověk během podzimu tolik, kolik mu krve v žilách koluje.

Něco pravdy na tomto tvrzení jistě bude, protože burčák, jakožto částečně zkvašený mošt z révy vinné, obsahuje poměrně málo alkoholu, zato velké množství nutričně hodnotných látek, především vitamínu B.

Nechybí mu ani látka rasveratrol, která prospívá cévám a srdci. Navíc člověk každým douškem polyká také miliony živých kvasinek, které v těle dále pracují a v rozumném množství příznivě ovlivňují zažívací systém.

Dávejte pozor na to, co pijete aneb není burčák jako burčák

Český vinařský zákon stanovuje, že názvem burčák se smí označovat pouze částečně zkvašený hroznový mošt pocházející výhradně z hroznů sklizených a zpracovaných na území České republiky. Pokud nápoj vznikl i z hroznů dovezených odjinud, pak může být nabízen k prodeji jen pod názvem „částečně zkvašený hroznový mošt“.

Burčák obsahuje nejméně 1% skutečného obsahu alkoholu a nejvíce 3/5 celkového obsahu alkoholu a doba, kdy se smí nabízet ke spotřebě je stanovena od 1. srpna do 30. listopadu toho roku, kdy byly hrozny sklizeny. Údaj o odrůdě, místě původu a výrobci by měl být samozřejmostí.

Barva burčáku je mléčně bílá, žlutá nebo lehce okrová, nikoliv však hnědá. Mnohem vzácnější burčák z modrých hroznů je pak temně růžový. Tekutina může být lehce zakalená s jemnou usazeninou na stěnách nádoby, nesmí ale obsahovat žádné mechanické nečistoty a velké shluky kvasinek. Ředění vodou je zakázané.

Nejlepší je přímo z dřevěné kádě, v útulném sklípku

Burčák je typickým nápojem Moravy, sousedního Rakouska a také Čech. Jinde ve světě ho téměř neznají a pokud ho chce člověk skutečně poznat, musí se vydat až ke zdroji, tedy do vinného sklípku. Burčák je totiž dílem okamžiku, a to doslova ...

Burčák a jeho stádia

SLADKÝ – nápoj je ve stádiu svého zrodu, má sladkou moštovou chuť a nízký obsah alkoholu. Pokud na něj mají v této fázi díky své sladké vůni chuť i děti, trošičku jim dopřát můžete.
VE VARU – v této chvíli je řeč o pravém burčáku. Obsahuje maximální množství kvasinek a poměr cukru i alkoholu je vyrovnán. Pozor však na něj, je velmi zrádný! Chutná jako limonáda a proto se z něj velmi rychle člověk opije. Po požití většího množství o zažívacích potížích raději ani nemluvě.
PO ZLOMENÍ – v tento okamžik převažuje již alkohol nad sladkostí, vinaři o něm říkají, že „už přešel“. Vystupují kyseliny a burčák se pomalu ale jistě vydává na ještě dlouhou a náročnou cestu k vínu.

 

Publikováno: 10. 9. 2008

RSS